Time anak dara dlu xpernah nak blajar wat cencaru sumbat.. Da kawen baru nak blaja sbb nak wat tuk hubby..rupanya senang je..hehehe..
Bahan-bahan:
- 1 kg ikan cencaru
- 1/2 biji kelapa parut (putihnya saja..)
- 3-4 biji bawang merah (ditumbuk/blend)
- 2-3 ulas bawang putih (ditumbuk/blend)
- 1/2 inci kunyit (ditumbuk/blend)
- 2 batang serai (ditumbuk/blend)
- 2 sb cili boh
- sedikit air asam jawa
- garam, gula
- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan bahan yg ditumbuk, tumis hingga garing n naik bau.
- Masukkan sedikit air asam jawa. Bila agak kering masukkan kelapa parut dan gaul sakata. Masukkan garam, gula n perasa (jika suka). Biar sampai kering...
- Bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan.
- Sumbatkan kelapa yg telah siap ke dalam belakang ikan. Lumurkan ikan dgn sedikit garam n serbuk kunyit. Goreng ikan hingga masak. Da siap..(kdg2 kelapa yang dimasukkan dlm blakang ikan akan kluar. boleh ikat dgn benang b4 goreng..)
No comments:
Post a Comment