Ikan Siakap Stim

Ni 1st time try masak ikan stim..nak kata sedap xdela tp okla..kenala dgn tekak..ni pun amik resepi org..saje nk try wat..al-maklumlah baru kawen,bukan pndi wat..slalu kalo nak masak kena buka internet or tanye my mom..jom tgk apa bhn yang diperlukan..


Bahan-bahan:
Ikan siakap (nak guna ikan lain pun boleh)
2 btg serai(diketuk)
1/2 inci halia(diracik halus)
1/2 inci lengkuas(diracik halus)
3 ulas bawang putih (diketuk/racik)
5-7 biji cili api (ikut suka)
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar jus limau(limau nipis+limau kasturi)-kalau nak masam tmbh byk skt..
1 biji tomato (dibelah 6)
1 labu bawang besar (dimayang)
1 biji cili merah (dihiris)
bunga kobis
brokolli
1 sudu besar tepung jagung(dibancuh dgn air)
garam
gula
daun sup/daun bawang(optional)


Cara-cara:
  1. Didihkan air dalam kuali. Masukkan serai,bawang putih,halia,cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan siakap. Gunakan api perlahan.
  2. Masukkan bawang besar, sos tiram, cili merah, bunga kobis, brokolli, daun sup/daun bawang. Kacau perlahan.
  3. Masukkan jus limau, garam,gula, tepung jagung,tomato. Biarkan mendidih sebentar @ sehingga ikan masak.
  4. Dah siap ikan siakap stim yang simple..Tryla..nnt I letak gmbr..buat hari tu lupa nak capture gmbr..hehe


 

No comments:

Post a Comment